Ікони і "яйця Фаберже": НАЗК показало колекцію російського мільярдера Вексельберга. ФОТО

вексельберг

Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) оприлюднило інформацію про 272 артоб’єкти, які належать наближеному до Путіна російському олігарху Віктору Вексельбергу.

Вартість 9 найвідоміших обʼєктів мистецтва цієї колекції сягає майже $82 млн, повідомляє пресслужба НАЗК.

"Віктор Вексельберг – колекціонер, який захоплюється творами фабрики Фаберже. В його колекції є пасхальні яйця Фаберже, вартістю декілька десятків мільйонів доларів США, а також біля двох сотень інших предметів, виготовлених Фаберже, таких як брошки, табакерки, портсигари тощо", – зазначається у повідомленні.

Повний перелік цінностей оприлюднено на порталі "Війна і санкції", створеному для запобігання використання мистецтва як інструменту для обходу санкцій.

Колекція Віктора Вексельберга знаходиться в його приватному музеї Фаберже в Санкт-Петербурзі.

Російський олігарх потрапив під санкції, запроваджені за його комерційну діяльність у секторах економіки, що є важливим джерелом доходу для уряду РФ. Санкції проти Вексельберга запроваджені Великою Британією, США, Канадою, Австралією, Японією, Україною та Новою Зеландією, але не введені країнами ЄС та Швейцарією.

Серед найдорожчих предметів із колекції олігарха:

  • Великоднє яйце "Коронаційне" вартістю $24 млн;
  • Великоднє яйце "Конвалії" вартістю $18 млн;
  • Великоднє яйце "П’ятнадцятиріччя царювання" вартістю $15 млн.
Великоднє яйце "Коронаційне"
Великоднє яйце "Конвалії"
Великоднє яйце "П’ятнадцятиріччя царювання"

Як повідомлялося, раніше НАЗК оприлюднило колекцію творів мистецтва вартістю $1 мільярд, які російський мільярдер Роман Абрамович встиг переписати на членів своєї родини напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Автор: Михайло Орлюк