У СБУ кажуть, що викрили інженерів, які допомагали підключити ЗАЕС до «Росатома»

Служба безпеки затримала у Харкові групу інженерів-проєктувальників, які виконували завдання для російської підсанкційної корпорації «Росатом»

Служба безпеки затримала у Харкові групу інженерів-проєктувальників, які виконували завдання для російської підсанкційної корпорації «Росатом», повідомляє пресслужба відомства.

У СБУ кажуть, що затриманими є шестеро колишніх посадовців проєктних інститутів України.

Відомо, що на замовлення російської корпорації фігуранти розробляли науково-дослідну та проєктну документацію для модернізації атомних електростанцій РФ, зокрема Курської, Ростовської, Нововоронезької й Балаковської.

«Представники «Росатома» планували також залучити своїх поплічників до виконання високотехнологічних робіт на тимчасово захопленій частині півдня України. Там фігуранти мали допомогти повністю інтегрувати Запорізьку АЕС до енергетичної системи Російської Федерації», – повідомили в СБУ.

У відомстві уточнили, що «головним фігурантом провадження є керівник проєктної організації у Харкові. Контакт із загарбниками він налагодив через свого родича – власника російської компанії, яка виконує підряди «Росатома». Зв’язок вони підтримували через популярний месенджер й електронну пошту».

Відомо також, що «за співпрацю зловмисники одержували з Росії винагороду у вигляді криптовалюти, кошти надходили на криптогаманці підставних осіб, які потім обготівковували отримані суми й передавали їх проєктантам».

«Усім шістьом затриманим оголошена підозра за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України – пособництво державі-агресору. Підозрюваним загрожує позбавлення волі терміном до 12 років», – підсумували у СБУ.

Раніше Державне бюро розслідувань повідомляло, що розслідує 2 150 кримінальних проваджень щодо підозрюваних у злочинах проти національної безпеки України. Зокрема 1 633 кримінальних проваджень за фактом державної зради.

Форум