Кремль відкрито погрожував Вірменії та Фінляндії, – ISW

Читать на русском

Кремль відкрито погрожував Вірменії та Фінляндії, – ISW

Кремль відкрито погрожував Вірменії та Фінляндії, – ISW

Країна-терористка Росія відкрито висунула погрози Вірменії через зв’язки Єревана із Заходом після нездатності РФ запобігти втраті Вірменією Нагірного Карабаху у вересні 2023 року. У Кремлі видали, що Захід намагається "втягнути Південний Кавказ у геополітичну конфронтацію".

Також Росія продовжує регулярно погрожувати Фінляндії. Про це йдеться у аналітиці Інституту вивчення війни.

Нещодавно прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян провів зустріч у Брюсселі з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, верховним представником ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепом Боррелем та держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Політики обговорили підтримку Заходом демократичного та економічного розвитку Вірменії.

Після цього Міністерство закордонних справ РФ заявило, що Захід нібито використовує Південний Кавказ для геополітичної конфронтації з Росією. Ба більше, Кремль звинуватив Захід у "нерегіональному втручанні" і назвав дії США та ЄС "безвідповідальними та деструктивними".

Також росіяни пригрозили, що "втручання" Заходу може призвести до "найнегативніших наслідків для регіональної стабільності, безпеки та економічного розвитку". Аналітики додали, що РФ відкрито погрожувала уряду Вірменії. У заяві російського МЗС йшлося про те, що "Вірменія може піти неправильним шляхом, який загрожує проблемами безпеки та економіки, і може призвести до відтоку населення".

В ISW наголосили, що за ствердженням країни-агресора РФ, уряд Вірменії нібито не ухвалює самостійно рішення з питань своєї безпеки. Крім того, Кремль зробив аналогічні безглузді заяви про те, що "Захід контролює український уряд".

Також російський уряд продовжує погрожувати Фінляндії. На думку Кремля, скандинавська країна нібито втратила свою незалежність в ухваленні зовнішньополітичних рішень з моменту її вступу в НАТО. Аналітики наголосили, що такий наратив Кремль регулярно використовував, щоб хибно заявити, що "НАТО контролює Україну та використовує Україну для загрози Росії".

Зокрема, посол Росії у Фінляндії Павло Кузнєцов заявив, що Фінляндія перебуває на "деструктивному курсі" у відносинах із РФ і що вступ Фінляндії в НАТО робить Балтійський регіон "зоною потенційної ескалації". За його словами, країні-терористу Росії "доведеться відповісти на нарощування матеріальних та людських ресурсів НАТО або розміщення ядерної зброї у Фінляндії". Також Кузнєцов натякнув, що Фінляндія не має іншого вибору, крім як покращити свої відносини з Росією.