"Циркон" при наближенні до цілі заходить у піке: експерт з озброєнь вказав на нюанс із часом підльоту ракет до міст України

Читать на русском

"Циркон" при наближенні до цілі заходить у піке: експерт з озброєнь вказав на нюанс із часом підльоту ракет до міст України

Час підльоту російських ракет "Циркон" до українських міст, про що нещодавно почали писати Telegram-канали, не є коректним. Справа в тому, що ці ракети можуть змінювати свою швидкість залежно від висоти, а перед ударом "заходять у піке".

Нюанси в коментарі OBOZ.UA пояснив експерт з озброєнь Олег Катков, головний редактор Defense Express.

Він розповів, що "Циркон" запускається вертикально, далі працює твердопаливний переприскорювач, що виводить апарат на значну висоту й дає перше прискорення для того, щоб запрацював прямоточний гіперзвуковий двигун. На маршовій ділянці (під час якого ракета проходить абсолютну більшість своєї дистанції) вона розганяється до 5,5 Махів.

Проте переведення Махів за кілометри на годину – непростий процес. Мах – це швидкість звуку, яка залежить від того, в якому середовищі він поширюється. Біля землі швидкість Маха одна, десь 1200 км на годину, на висоті 10 км вона вже тисяча з чимось км – менша.

"Є спеціальна таблиця, по якій можна подивитися швидкість Маха в залежності від висоти. Там також не лінійна залежність, там складна формула", – підкреслив військовий експерт.

Він зазначив, що для розрахунків потрібно знати дані не лише про швидкість "Циркона", а й про висоту його польоту.

"Другий аспект. Коли "Циркон" наближається до цілі, то починає заходити в піке. Короткочасно, дуже короткочасно, він досягає своєї максимальної зафіксованої швидкості", – повідомив Катков. За даними його джерел, вказана ракета може розігнатися до 7,5 Махів.

Але вже ближче до землі, у щільнішій атмосфері швидкість падає до 4,5 Махів. "Тобто на кінцевій ділянці швідкість уже точно не гіперзвукова, хоча максимально висока. Тобто ще півМаха – і буде гіперзвук. Чотири з половиною Махи – це вдвічі швидше за те, що показує Х-22 на термінальній ділянці", – сказав військовий експерт.

Telegram-канали, які поширюють швидкість підльоту "Циркона", чомусь орієнтуються на 9000 кілометрів на годину. Однак це переведення швидкості Маха на рівні землі, яка є короткочасною максимальною. І маршрут ракети порахували по прямій – проте так вона не летить.

Головред Defense Express пояснив: щоб підрахувати, скільки часу ракеті знадобиться на шлях до Києва, Одеси й інших міст, потрібно мати точні параметри "Циркона", точну траєкторію, і це буде математична модель.

"Це може бути як три хвилини до Києва, так і шість хвилин, так і вісім, так і десять", – заявив Катков, наголосивши, що конкретне значення невідоме.