В "Укренерго" озвучили терміни, коли жителям Харкова повністю повернуть електроенергію

Читать на русском

В

В " Укренерго " озвучили терміни, коли жителям Харкова повністю повернуть електроенергію

У Харкові повернули електроенергію на всі об’єкти критичної інфраструктури, розпочалося підключення до мережі побутових споживачів. Стійке електропостачання у місті буде відновлено у строки до 14 днів. При цьому в вихідні 30-31 березня графіки відключень для тих споживачів, які вже мають світло, стануть м’якшими. Проте головна умова для цього – відсутність нових руйнувань через російські атаки.

Про це заявив голова "Укренерго" Володимир Кудрицький на брифінгу. "Досить важко гарантувати конкретні терміни. Говоримо орієнтовно про 7-10 днів, можливо, до двох тижнів, коли енергетики зможуть у повному обсязі відновити нормальне енергопостачання міста. Це за умови, що не буде нових масштабних руйнувань", – сказав Кудрицький.

Графіки відключень у місті все ще застосовуються. Однак у ніч проти 26 березня обмеження не вводилися і до вихідних ситуація може поліпшитися, позаяк очікується серйозне потепління.

"Загоєна вся критична інфраструктура міста, з’явилося світло, хоч і з певними обмеженнями, в будинках городян. Пом’якшити графіки відключень, що діють у Харкові, можливо, вдасться на вихідних. Така можливість може з’явитися завдяки зниженню споживання через значне прогнозоване потепління у суботу-неділю", – зазначив голова "Укренерго".

За словами Кудрицького, загоєння споживачів у Харкові проводиться згідно з комплексним планом, у якому бере участь як "Укренерго" та обленерго, так і місцева влада та агентство відновлення. У цьому дефіциту устаткування немає.

"Є три паралельні технічні рішення, які ми реалізуємо одночасно для того, щоб те з них, яке найшвидше спрацює, могло стати тим елементом, завдяки якому ми зможемо усунути повністю обмеження електропостачання в місті", – розповів Кудрицький.

Захист від ракетних атак все ж спрацював

Кудрицький уточнив, що руйнування були б мінімум удвічі більшими, якби не інженерні рішення, які ухвалили для захисту критичних елементів на енергооб’єктах. Йдеться про систему комплексного захисту, яка нарощуватиметься й надалі.

Раніше про ефективність цього інструменту також заявляв глава Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм. За його словами, під час масованої російської атаки на енергетику України 22 березня на електропідстанціях спрацювали всі захисні споруди, збудовані під час підготовки до опалювального сезону 2023-2024 років.

"Захист спрацював із максимальною ефективністю на всіх підстанціях. Фортифікаційні споруди на всіх об’єктах витримали прямі та непрямі удари, забезпечивши повний захист автотрансформаторів та електричного обладнання. На окремих підстанціях є пошкодження захисних конструкцій унаслідок прямих ударів, проте обладнання підстанцій залишилося цілим", – повідомив Найєм.

Нагадаймо, що об’єкти енергосистеми України мають три рівні захисту. Це:

  • захист від вибухової хвилі;
  • захист від прямого влучення "Шахедів";
  • комплексний захист від "Шахедів" і ракет.