ФСБ погрожують відібрати малюків і відправити до дитбудинку: що зараз відбувається в окупації на Запоріжжі

Читать на русском

ФСБ погрожують відібрати малюків і відправити до дитбудинку: що зараз відбувається в окупації на Запоріжжі

ФСБ погрожують відібрати малюків і відправити до дитбудинку: що зараз відбувається в окупації на Запоріжжі

На тимчасово окупованій частині Запорізької області, де сьогодні орудують російські загарбники, жодного дива не сталося: усі обіцянки "влади" виявилися брехнею. Ціни зростають з кожним днем, місцевих жителів дресирують новими правилами – і все це на тлі тотального терору.

Докладніше про те, що сьогодні відбувається в окупації, читайте у матеріалі OBOZ.UA.

Тарифи зростають, немає ліків

Життя на тимчасово окупованій частині Запорізької області дорожчає щодня. Спочатку окупаційна "влада" підкуповувала місцевих жителів низькими тарифами на комуналку (якийсь час плату було взагалі скасовано), але все дуже швидко змінилося.

"У 2023 році "влада" кілька разів піднімала тарифи, тепер же попередили про чергове підвищення. І ті пенсіонери, які щосили топили за Росію, зараз шоковані", – розповіла OBOZ.UA жителька Бердянська Ірина.

За її словами, із пенсією, наприклад, у 8 тисяч рублів сплатити комуналку, звичайно, грошей ще вистачить (не платитимеш – відберуть житло), а от купити ліки та продукти на місяць – вже ні. Один скромний похід у магазин коштуватиме 500 – 800 рублів, а вартість ліків злетіла вдвічі, подекуди й у п’ять разів.

Мелітополь новини dqdiqhiqdkidzxant

Росіяни обіцяли місцевим жителям "якісну медичну допомогу", але, звичайно ж, це теж виявилося брехнею.

"Найбільше бракує медсестер і лікарів, мало екіпажів швидкої допомоги і зовсім критично з медикаментами. Мало того, що багато аптек позакривалося, так і купити імпортні препарати, які роками приймали люди з хронічними захворюваннями, практично нереально. Особливо важко онкохворим, астматикам. Діабетики втратили якісний інсулін, тепер доводиться колоти російський, який важко переноситься і має багато побічки. Загалом не життя, а "казка", – поділилася з OBOZ.UA колишня мешканка Мелітополя Євгенія, у якої в окупації залишилася літня тітка.

"Полювання на відьом"

Окрема тема – вилов "диверсантів" та стимулювання стукачів. Російські окупанти постійно проводять рейди у населених пунктах окупованої частини Запорізької області. Здебільшого у Мелітополі та Бердянську, які вони облюбували для розміщення.

"Страх за своє життя та ефективна діяльність українського підпілля змушують окупантів постійно "відпрацьовувати територію". Але в результаті під каток потрапляють абсолютно непричетні до цього місцеві жителі. Логіка окупантів проста: не знайшли реальних диверсантів – намалюємо, заодно й зірочку на погонах отримаємо. От і проводять облави де завгодно та в будь-який час доби", – каже співрозмовник OBOZ.UA в українській розвідці.

Таким "полюванням" переважно займаються співробітники російської ФСБ, залучаючи до цього різні підрозділи. А останнім часом посилили "роботу" з місцевими колаборантами – стали платити за інформацію про "ждунів". Так вони називають українців, які з тієї чи іншої причини залишилися в окупації, але не сприйняли російські порядки. Саме ця категорія населення вважається окупантами найнебезпечнішою.

Дали команду і в школи – стежити за розмовами дітей. Учителі-колаборанти відразу ж повідомляють про "підозрілі ситуації" окупантам. "Після такого сигналу збирають інформацію про батьків, але навіть якщо ФСБвці нічого не знаходять – роблять візит і погрожують арештами, а також що малюків заберуть до дитбудинку. Такі випадки непоодинокі", – розповів розвідник.

Ставка на дітей

Російські окупанти також чудово розуміють, що у жодному разі не можна "упустити" підростаюче покоління, і посилено промивають мізки дітям – заганяють їх у "Юнармію". Цю російську молодіжну військово-патріотичну мілітарну організацію заснувало міністерство оборони РФ у 2016 році.

Окупанти агітують бердянських та мелітопольських школярів з 8 років вступати до "Юнармії", щоби бути готовими… йти на війну. Наприклад, на базі школи №2 терміново формують загін юнармійців. Окупанти у погонах прямо говорять дітям, що вони мають бути готовими "служити Росії".

А у Мелітополі, у вже діючому центрі підготовки юнармійців, дітей змушують вчитися тактичної медицини – причому акцент робиться на надання допомоги під вогнем противника на полі бою.

ФСБ погрожують відібрати малюків і відправити до дитбудинку: що зараз відбувається в окупації на Запоріжжі

Але найнебезпечніше те, що окупанти насаджують ідеологію "руського міра", через це методи "Юнармії" порівнюють із молодіжними організаціями у нацистській Німеччині – зокрема гітлер’югендом.

І чим довше триває окупація, тим важчі наслідки. Ми вже маємо гіркий досвід захопленої території частини Донецької області. Там за майже 10 років окупації виросло покоління, на якому російська пропаганда відпрацювала усі можливі методи та прийоми. І, на жаль, досить ефективно.