У реєстрі професій з’явились оператори БПЛА. Чому це важливо і що змінить для операторів дронів на фронті

Національним агентством кваліфікацій 5 лютого 2024 року внесений до реєстру кваліфікацій професійний стандарт за групою професій «Оператори БПЛА».

Маніфест операторів та пілотів БПЛА обʼєднав професійну спільноту в «Українську асоціацію операторів безпілотних апаратів».

Масштаби застосування БПЛА на фронті та потреба у професійних пілотах створили нову індустрію та нові професії. Потрібна нормативна база, що мала б відповідати вимогам часу з застосування цивільних дронів в умовах бойових дій та в мирний час у майбутньому. Тому є необхідність розв’язання нагальних питань:

  • легалізації статусу операторів, пілотів, штурманів, інструкторів, фахівців аерофото- і відеозйомки;
  • підтвердження професійної кваліфікації оператора БПЛА, що є підставою для отримання відповідних військово-облікових спеціальностей (ВОС);
  • акредитація кваліфікаційних центрів та стандартизація навчальних програм;
  • підвищення кваліфікації, обмін досвідом, захист прав та інтересів операторів.

Питання створення Асоціації широко обговорювалось з травня 2023 р. активними учасниками проєкту «Армії дронів»: формування спільної мети, пошук юридичної форми об’єднання, опрацювання статутних документів. Був створений Маніфест, який відповідає на головне питання «навіщо». У результаті 11 вересня 2023 р. були підписані установчі документи та створена ГО «Українська асоціація операторів безпілотних апаратів» (скорочено UAUVO або Асоціація). Рушійною силою є бажання перемогти ворога.

Метою Асоціації в тому числі є створення та розвиток державного професійного стандарту професій операторів безпілотних апаратів, штурманів, інструкторів тощо, які містять перелік вимог до компетентностей, знань, умінь та навичок. В робочій групі з розробки професійного стандарту брали участь представники приватних шкіл пілотів, вищих навчальних закладів, державних органів та установ, роботодавців, профспілок, силових структур та інших зацікавлених. Публічне обговорення тривало понад місяць з 12 грудня 2023 року по 15 січня 2024 року.

Асоціацією затверджено професійний стандарт за групою професій «Оператори безпілотних авіаційних систем: Оператор наземних засобів керування безпілотним літальним апаратом; Оператор дистанційно керованих безпілотних літальних апаратів», який 5 лютого 2024 року внесено Національним агентством кваліфікацій до реєстру кваліфікацій.

Головним досягненням є те, що наведені в професійному стандарті трудові функції і компетенції фактично стосуються виконання завдань у сфері безпеки і оборони та поширюються на операторів безпілотних систем та екіпажів безпілотних комплексів Збройних Сил України та Сил оборони України, тому підтвердження професії кваліфікаційним центром НАК тепер є підставою для присвоєння ВОС. Особливо це стосується добровольців, що підлягають мобілізації у Сили Оборони при формуванні особової справи, обрання місця та специфіки служби.

Вітаємо професійну спільноту і запрошуємо до співпраці!