Мінвідновлення забезпечує захист для майже 4000 об’єктів критичної інфраструктури

кубраков

У підпорядкуванні Міністерства розвитку громад , територій та інфраструктури – майже 4 тис. об’єктів критичної інфраструктури: від тягових підстанцій залізниці та водоканалів до шляхопроводів та портової інфраструктури.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

"Для кожного з них профільне підприємство знаходить різні типи захисту – від найпростішої – габіонів та бігбегів до складної і дороговартісної – як-то встановлення засобів радіоелектронної боротьби", – зазначив Кубраков.

Він додав, що у вересні минулого року команда Міністерства взяла на себе зобов’язання звести фізичних захист 22 розподільчих підстанціях НЕК "Укренерго".

"Рішення, яким саме має бути такий захист, ухвалювали спільно з інженерами Генерального Штабу ЗСУ, військовими інженерами з США, Британії, Японії та Німеччини. На всіх 22 об’єктах, за які відповідає наша команда, робота по зведенню захисту ІІ рівня завершена або знаходиться на фінальних стадіях. У деяких областях збережено розподілення енергії саме завдяки цим укриттям", – зауважив Кубраков.

Водночас, він додав, захист об’єктів генерації енергії, таких як ТЕЦ, ТЕС або ГЕС ніколи не відносився до відповідальності Міністерства.

"Очевидно, що захистити статичні обʼєкти розміром в кілька гектарів неможливо жодним саркофагом – це надто довго і дорого. Єдине можливе рішення – засоби ППО. Ми залежні від ритмічних поставок озброєння від країн-партнерів", – сказав віцепрем’єр.

Нагадаймо, 11 квітня російські окупанти повністю зруйнували Трипільську ТЕС, яка була важливим постачальником електроенергії у Київській, Черкаській та Житомирській областях.

Автор: Галина Ялівець