Посягнули на "Вашу честь", або "Понятійний замах" по-уманськи

Читать на русском

Посягнули на

Посягнули на "Вашу честь", або " Понятійний замах" по-уманськи

Надвечір 19 березня 2024 року серед відвідувачів сайту Dетектив-Info почав спостерігатися акцентований сплеск активності (зокрема, читачів із-за кордону) навколо публікації річної давнини, присвяченої затриманню в місті Умань групи рекетирів, які буцімто діяли під "патронатом" місцевого "смотрящего" — 55-річного Ігоря Сушкова на прізвисько "Суша".

На світанку наступного ранку туман розсіявся швидше, ніж зазвичай: на ймовірну розгадку певною мірою нехарактерного трафіку наштовхнула серія "інсайдерських публікацій" в низці загальнонаціональних Telegram-каналів.

 uqidrxitqidqeant

(Ігор Сушков під час затримання 19 березня 2024 року)

Останні стверджували, мовляв, на Черкащині місцевий авторитет та підшуканий ним виконавець замислили звитяги, які 10 років тому охоплювалися нормами ст.379 КК України — посягання на життя судді. Втім, криваву розправу правоохоронцям вдалося упередити. Та затримати за підозрою у готуванні до вбивства служителя Феміди (п.12 ч.2 ст.115 КК України) і незаконному обігу зброї (ч.1 ст.263 КК України) злодійського положенця "Сушу" та його помічника.

Обізнані співпрозмовники Dетектив-Info підтвердили відповідний факт, а по обіді 20 березня — правоохоронці офіційно звітували про упередження резонансного злочину.

Хибний слід

З урахуванням того, що одним з вирогідних мотивів готування до вбивства служителя Феміди офіційно було зазначено "професійну діяльність судді районного суду області", відпочатку справа виглядала як своєрідний "флешбек" від історії затримання в березні 2023 року на вимаганні понда 40 тис. дол. (ч.4 ст.189 КК України) "підшефних" Сушкова — Ярослава Карпухова та Костянтина Добриніна.

(Затримання Костянтина Добриніна та Ярослава Карпухова навесні 2023 року)

Підставою припускати саме так виступав той факт, що у січні поточного року суддя Уманського міськрайонного суду Валентина Гудзенко відмовила у задоволенні клопотання адвоката достойників щодо закриття їх справи та поверненні раніше сплачених за звільнення чоловіків на волю грошей у вигляді застави (по 268,4 тис.₴ за кожного).

З урахуванням того, що чергове засідання в справі за обвинуваченнями Добриніна і Карпухова було призначено на 21 березня 2024 року, затримання напередодні цього слухання "Суши" відкривало чималий простір для фантазій. Втім, реалії виявилися геть іншими, але від того — ще більш пікантними. Дуже швидко з’ясувалося: потенційною жертвою уманського "положенця" мала стати геть не суддя Гудзенко, а набагато колоритніша персона з Уманського палацу Феміди.

"Професійна діяльність" судді без повноважень

Ідеться про Василя Гончарука, який розпочав вершити правосуддя на Уманщині на початку 2010-х років, а восени 2013 — Вища рада юстиції перевела його на посаду заступника голови місцевого палацу Феміди.

(Василь Гончарук)

З відкритих реєстрів декларацій НАЗК випливає: у 2018 році Василь Миколайович намагався продовжити кар’єрний зліт та претендував на посаду судді Вищого антикорупційного суду. Втім, Громадська Рада доброчесності "зарубила" його кандидатуру. Відео співбесіди Гончарука під час конкурсу до ВАКС стало предметом жвавого обговорення в уманських пабліках.

Зауважимо, що з кінця лютого 2016 року Василь Гончарук де-юре не має повноважень (він не був перепризначений на посаду після сплину 5-річної каденції) та не відправляє правосуддя! З останніх публічних згадок про нього — інформація про обрання чоловіка суддею-спікером Уманського міськрайонного суду в 2020 році та акт Вищої Ради правосуддя, яким наприкінці лютого поточного року було визнано відсутність порушення ним вимог щодо несумісності.

"Сушу" слухали в його кросовері

У чому саме, в такому випадку, полягала "професійна діяльність" судді Гончарука та де саме між ним і кримінальним світом Черкащини пробігла чорна кішка — встановить слідство. Наразі лише відомо: Василь Миколайович дійсно вважає "Сушу" своїм опонентом. 9 квітня "Ваша честь" скерував до Черкаського апеляційного палацу Феміди клопотання, в якому просив не пом’якшувати запобіжний захід Сушкову.

(Василь Гончарук)

З матеріалів суду також відомо: Ігоря Володимировича, який має за плечима погашену судимість, 21 березня помістили в стіни Черкаського СІЗО за ухвалою слідчого судді Вячеслава Піковського. Аналогічна доля спіткала й особистого помічника "Суши" — 26-річного Богдана Козака, якого силовики визначають візію безпосереднього кілера.

(Ігор Сушков і Богдан Козак)

Що конкретно спричинило в авторитетів наміри здійснити ліквідацію судді без повноважень — наразі питання руба. Сам Сушков під час обрання йому "запобіжника" лише заявив, мовляв, з ймовірною жертвою Гончаруком — взагалі ніколи не контактував.

Паралельно із цим матеріали судового реєстру дають певну підказку. У них йдеться про те, що готування "наглядачем" за Уманщиною до вчинення вбивства судді було встановлено під час здійснення силовиками НСРД в провадженні, що було порушено на початку лютого за фактом ймовірного поширення злочинного впливу "Сушею" (ч.1 ст.255-1 КК України).

При цьому, "червоною лінією" доказової бази правоохоронців виступає автомобіль Porsche Сayenne "положенця", в якому була встановлена відповідна апаратура. "Техніка" й зафіксувала, як під час розмови з 21:03 до 22:23 17 березня Сушков та Козак буцімто задокументували себе, коли "ще раз підтвердили серйозність своїх спільних злочинних намірів щодо вчинення умисного вбивства та вирішили закінчити запланований злочин в найближчий час, обговоривши шляхи уникнення негативних наслідків для себе". Через добу після цього, фактично з "колес", силовики здійснили затримання поважного авторитета та його помічника. У салоні кросовера вони відшукали гранати та пістолет.

detective-info.com.ua