США запровадили санкції проти політтехнологів РФ – поширювали дезінформацію в Латинській Америці

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти російських організацій «Агентство соціального проектування» та «Структура», а також їхніх керівників. Під обмеження, зокрема, потрапили політтехнолог та засновник « Агентства соціального проектування» та «Структури» Ілля Гамбашидзе, а також генеральний директор компанії «Структура» Микола Тупікін.

За даними Вашингтона, вони займалися координацією інформаційної кампанії в Латинській Америці, спрямованої на ослаблення підтримки України.

Американський Мінфін вважає, що Гамбашидзе та Тупікін, починаючи з осені 2022 року, розгорнули мережу з більш ніж 60 сайтів, за допомогою яких у країнах Латинської Америки поширювалася неправдива інформація про війну Росії проти України та відомості, що дискредитують політику США та НАТО на континенті.

«Агентство соціального проектування» та «Структура» також налагодили співпрацю зі ЗМІ та впливовими особами в Латинській Америці, які використовувалися для просування кремлівських наративів, стверджують у Мінфіні США.

Минулого року російські компанії також потрапили до поля зору Держдепартаменту США. За версією американського відомства, група, яка перебуває в Росії, створювала контент і направляла його редакційній групі в Латинській Америці, до якої входили місцеві журналісти та лідери громадської думки. Матеріали локалізувалися і потім публікувалися у місцевих ЗМІ, щоб виглядати органічніше.

У 2023 році на створення фейків про війну проти України з російського бюджету було виділено щонайменше дев’ять мільярдів рублів організації АНО «Діалог», з’ясували видання «Медуза», The Bell та «Важливі історії». Журналісти, серед іншого, дізналися, що в цій організації були вигадані такі фейки, як мобілізація жінок до української армії.

Форум