Голова "Газпрому" похвалився маленькою угодою про збільшення експорту газу до Китаю (оновлено)

газпром,миллер

Російський "Газпром" постачатиме додаткові обсяги газу до Угорщини протягом наступної зими, а також експортує до Китаю 600 мільйонів кубометрів газу цього року на додаток до контрактних зобов’язань.

Про це пише Reuters.

Президент Росії Владімір Путін зустрівся з лідерами обох країн під час поїздки до Китаю минулого тижня.

Зазначається, що "Газпром" прагне компенсувати втрату більшості своїх ринків в Європі з початку війни Росії в Україні, здебільшого через вибухи, які серйозно пошкодили газлпроводи "Північного потоку" під дном Балтійського моря.

Угорщина – єдиний член Європейського Союзу, чий лідер, прем’єр-міністр Віктор Орбан, підтримує дружні зв’язки з Путіним після вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Хоча Євросоюз загалом різко скоротив свою залежність від російських енергоносіїв у відповідь на війну в Україні, Угорщина вирішила наростити постачання російського блакитного палива – додатковий обсяг становитиме 1,3 млрд кубометрів.

"І у нас є домовленість, що цієї зими ми постачатимемо додаткові обсяги на постійній основі", – сказав очільник "Газпрому". Олексій Міллер.

Він повідомив, що Росія регулярно постачає додаткові обсяги газу і на китайський ринок, зокрема, робить це вже декілька років. У 2023-му додатковий обсяг має скласти всього 600 мільйонів кубометрів газу. Це вдвічі менше, ніж для Угорщини, попри бажання Росії домовитися про значне збільшення експорту газу на китайський ринок.

У жовтні Міллер заявляв, що найближчим часом постачання трубопровідного газу до Китаю вийдуть на рівень колишнього експорту до Західної Європи, яка відмовляється від російського газу. На початку року він анонсував, що обсяг трубопровідних поставок до цієї країни становитиме близько 100 млрд куб. м за рахунок двох перспективних маршрутів: з Далекого Сходу та через Монголію ("Сила Сибіру-2"). Однак Китай досі не погодився на реалізацію цього проєкту. Росія за підсумками 2022 року експортувала "Силою Сибіру-1" лише 15,5 млрд куб. м газу до Китаю.

Про угоду з China National Petroleum Corporation (CNPC) про додаткові обсяги постачання газу до Китаю "східним маршрутом" (газопроводом "Сила Сибіру") повідомляла пресслужба "Газпрому" за підсумками візиту Владіміра Путіна до цієї країни, однак не уточнювала обсягів.

Автор: Юлiя Недашківська