З Росії вислали сотні громадян Таджикистану за кілька днів

Громадянин Таджикистану Закріоло Саїдов (праворуч) в аеропорту Душанбе відповідає на запитання кореспондента таджицької редакції Радіо Свобода, квітень 2024 року

З московського аеропорту Внуково за чотири дні влада Росії депортувала сотні громадян Таджикистану, повідомляє медіагрупа «Азія-Плюс» у своєму телеграм-каналі.

У період з 26 до 30 квітня з 3101 громадянина Таджикистану, що прилетів до аеропорту Внуково, після багатоденного утримання без відповідних умов депортовано 643 таджикистанці, йдеться в повідомленні з посиланням на МЗС центральноазійської країни. Щодо ще 117 громадян Таджикистану ухвалене рішення про депортацію.

У складному становищі перебувають таджикистанці і в інших московських аеропортах.

Раніше міністерство закордонних справ Таджикистану повідомило про телефонну розмову міністрів закордонних справ Таджикистану і Росії Сіроджиддіна Мухріддіна та Сергія Лаврова. Розмова відбулася з ініціативи російської сторони 30 квітня, повідомляє агенція «Інтерфакс» із посиланням на МЗС Росії.

Перед тим у російському зовнішньополітичному відомстві вказували, що затримки при проходженні іноземцями паспортного контролю на кордонах РФ є тимчасовими, відбуваються безвідносно до національної належності осіб, що вʼїжджають. Іноземців стали ретельніше перевіряти на вʼїзді «у звʼязку з активізацією заходів щодо профілактики тероризму в Росії», зазначає агенція «Інтерфакс».

28 квітня на сайті МЗС Таджикистану було оприлюднено офіційний коментар. У ньому йшлося, що на кінець дня 27 квітня «у зоні тимчасового утримання громадян міжнародного аеропорту Внуково російської столиці без забезпечення належних санітарних умов перебувають 954 громадяни Таджикистану». Серед них є і студенти. Із загальної кількості громадян Таджикистану, що застрягли в аеропорту Внуково, після багатогодинного очікування на територію РФ було допущено 322 особи.

МЗС Таджикистану, висловивши «серйозне занепокоєння випадками прояву підкреслено негативного ставлення до громадян Таджикистану на території Російської Федерації, а також повсюдного порушення їхніх прав і свобод», 29 квітня вручило ноту протесту послу Росії в Душанбе Семену Григорʼєву.

Форум