Генерал СБУ Вітюк з боку «Беркута» знімав розстріл протестувальників на Майдані

Читать на русском

Генерал СБУ Вітюк з боку «Беркута» знімав розстріл протестувальників на Майдані

Генерал СБУ Вітюк з боку «Беркута» знімав розстріл протестувальників на Майдані

Того дня "беркутівці" розстріляли 48 протестувальників та поранили ще 80-х. Вітюка довго не могли встановити, бо він сам не звертався до слідчих, хоча це був його обов’язок як представника правоохоронних структур.

Керівник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк у 2014 році знімав на відео, як спецпризначенці "Беркуту" під час Революції Гідності розстрілювали протестувальників на вулиці Інститутській.

Про це "Слідству.Інфо" підтвердили в Офісі Генпрокурора.

Так, 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській спецпризначенці "Беркуту" розстріляли 48 протестувальників та поранили ще 80-х. На одному з відео на розі вулиць Банкова та Інститутська з’являється чоловік у цивільному. Він на свій телефон знімає, як працівники спецпідрозділу "Беркут" стріляють у мітингувальників.

 ekikdiqrqiqdant

Журналісти "Слідства.Інфо" звернулися до Офісу Генпрокурора з питанням, чи ідентифікована людина на відео, яка робила запис.

"Вказану в запиті особу, яка зафіксована на 03:10 хв відеозапису, розміщеного на інтернет-відеохостингу Youtube за посиланням, ідентифіковано як співробітника СБУ. Зазначену особу допитано в якості свідка, однак корисної інформації, яка представляла б доказовий характер чи інтерес для слідства, з її показів не отримано", — йдеться у відповіді журналістам.

Екскерівник Департаменту розслідувань злочинів, вчинених під час Майдану, а нині військовослужбовець Сергій Горбатюк заявив, що особу людини на відео встановили в 2019-му, тоді ж і викликали на допит.

"Це — Ілля Вітюк, на той час оперативний співробітник СБУ. Відео, яке він знімав з боку спецпідрозділу "Беркут", він нам не надав. Сказав, що в нього вкрали в спортзалі телефон, а відео з Інститутської він видалив ще до цього. Нікого з тих, хто стріляв, — він теж не впізнав", — каже Сергій Горбатюк.

Горбатюк додав, що особу Вітюка не могли довго встановити, бо він сам не звертався до слідчих, хоча це був його обов’язок як представника правоохоронних структур.