Узбекистан приєднається до фінансових санкцій проти Росії

узбекистан

Влада Узбекистану вирішила де-факто приєднатися до фінансових санкцій Заходу проти Росії, фігурантами яких на початок 2024 року стали понад 11 тис. громадян та компаній.

Як пише The Moscow Times, парламент Узбекистану в першому читанні ухвалив законопроєкт, який заборонить банківські операції в країні для підсанкційних фізичних та юридичних осіб.

Ініціативу запропоновано через ризики застосування вторинних санкцій щодо Узбекистану – тобто заходів за порушення санкційного режиму. Законопроєкт, який готували з урахуванням досвіду Чехії, Латвії та Естонії, що приєдналися до санкцій, наділяє додатковими повноваженнями національний ЦБ.

Узбекистан, який став одним із "хабів" паралельного імпорту до Росії і одним з головних напрямів "карткового туризму" російських громадян, у перший рік війни прийняв понад 300 тис. росіян, із яких 60 тис. відкрили банківські рахунки.

Обсяг грошових переказів з Росії до Узбекистану підскочив на 160%, до рекордних $14,5 млрд (за 2022 рік), а російські підприємці стали рекордсменами за кількістю відкритих в республіці компаній.

Але після неодноразових візитів до Середньої Азії чиновників із ЄС та США банки Узбекистану посилили умови для росіян.

Фактично ухвалений законопроєкт лише закріпить практику, що вже склалася: банки в Узбекистані вже не проводять транзакції з санкційними особами.

Автор: Галина Ялівець