«Зачистки українського сегменту телеграму не буде»: в телеграм-каналах повідомляють про відбій «зради», яку вони самі ж і вигадали

«Зачистки українського сегменту телеграму не буде»: в телеграм-каналах повідомляють про відбій «зради», яку вони самі ж і вигадали

Учора, 14 лютого, під час заходу в «Медіацентрі Україна — Укрінформ», відповідаючи на запитання журналістки «Детектора медіа» Юлії Лавришин, представник ГУР МО України Андрій Юсов сказав, що телеграм становить загрозу для українського суспільства. Він повідомив, що йдеться не про окремі канали, а про саму платформу. «Мова не про окремих користувачів чи окремі медіа, які представлені на цій платформі, — питання до самої платформи. Вона містить в собі цілу низку загроз для інформаційної, і не тільки інформаційної, безпеки нашої країни», — сказав Юсов. Він додав, що представники державних органів ведуть перемовини щодо унормування роботи платформи і згідно з українським законодавством, і згідно з міжнародними стандартами. Але поки комунікація складна:

«З кимось це виходить краще вирішувати, з кимось складніше. З Телеграмом виходить найважче. Це постійна робота, багаторівнева: як на території самої платформи — шляхом створення контенту, який би руйнував міфи, роз’яснював і покривав цільову аудиторію, — так і робота з погляду унормування діяльності цих майданчиків. Усіх цих заходів вживають, але роботи ще справді багато», — сказав представник ГУР.

У той же день голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк розповіла, що Телеграм не відповідає на запити з боку Нацради щодо видалення токсичного контенту. Про це раніше казав і член Нацради Олександр Бурмагін. На думку Ольги Герасим’юк, Телеграм так само має регулюватися, як й інші велики платформи, зокрема, щодо дезінформації, яка має велике поширення на платформі — і це «питання часу».

Обидва ці коментарі поширили в багатьох телеграм-каналах, здебільшого маніпулятивно. Наприклад, телеграм-канали з мережі, яку, як стверджує СБУ, курує російське ГРУ — «Резидент», «Легитимний», «Шептун», «Медіакіллер» — одразу ж почали поширювати ці слова з «поясненнями», що українська влада начебто збирається таким чином «зачистити інформаційне поле» та що такі заяви — «наступ на свободу слова», «підготовка до виборів» та «чергова спроба контролювати медіапростір». Хоча ані Юсов, ані Герсим’юк не назвали жодних конкретних телеграм-каналів, до яких є претензії, а Юсов навіть уточнив, що йдеться про питання саме до платформи, а не конкретних телеграм-каналів чи медіа, які на ній розташовані.

«Хвилювання» щодо «зачистки критичних до влади» телеграм-каналів, оприлюднили не тільки тг-канали, які, за даними СБУ й української розвідки, працюють в інтересах Росії — а й ті, кого в цих списках немає. Наприклад, багато іронічних дописів щодо коментарів Юсова написав «Джокер», додавши до них давнішні коментарі секретаря РНБО Олексія Данілова, керівника Головного управління радіоелектронної боротьби та кібербезпеки Генерального штабу ЗСУ Івана Павленка, — аби показати «наступ» на телеграм, який нібито відбувається.

Водночас, телеграм-канал «Труха» отримав «ексклюзивний коментар» Андрія Юсова, який, утім, переказали своїми словами (тобто в дописі відсутня пряма мова). В повідомленні від імені Юсова йдеться, що «у ГУР і Міноборони немає претензій до діяльності нових медіа. Йдеться про телеграм-канали, які цінують свою репутацію і авторитет серед читачів. Хоча проблема розповсюдження фейків і небезпечних для цілісності країни матеріалів таки є». Цей коментар «Труха» супроводила припискою, що «зрада скасовується» і «ГУР не прагне зачистити український сегмент Telegram». Хоча Юсов ніде не говорив, що ГУР або якась інша державна структура мають намір припинити роботу українських тг-каналів. А «зраду» з цього приводу розганяли здебільшого в мережі телеграм-каналів, яка підпорядковується російській розвідці. Допис «Трухи» з коментарем Юсова та «зрадою, що скасувалася», також поширив тг-канал «Джокер», а «Вертикаль» одразу писала, що Юсова не правильно зрозуміли.

У коментарі «Детектору медіа» Андрій Юсов також підтвердив, що насамперед ідеться про регулювання платформи — так само, як і інших платформ, з якими комунікують представники української держави:

«Якщо читати повністю мою відповідь, там усе зрозуміло — йдеться про регулювання саме платформи. Я сказав, що всім би хотілося мати чарівну кнопку, яка вимикає все, що несе загрозу, однак таких простих відповідей, на жаль, немає. Тому Україна вибудовує комунікацію з адміністраціями всіх платформ, зокрема Телеграму, щоб працювати за прозорими правилами», — повторив він свої слова.

Відповідаючи на запитання, чи ведуть перемовини з Телеграмом про видалення тих каналів, про які ГУР та інші контррозвідувальні підрозділи Сил безпеки й оборони вже мають докази їхньої роботи на російську розвідку, пан Юсов сказав: «Така робота ведеться, але вона дуже складна. Ми бачимо, що на території Росії російські спецслужби можуть дуже оперативно розв’язувати питання з адміністрацією Телеграму, коли їм це потрібно. Це видно на прикладі протестів у Башкортостані й інших заходів, які відбуваються. Натомість навіть не такої, а іншого роду коректної взаємодії, яка би стосувалася захисту національних інтересів України, захисту персональних даних, — адже є величезна кількість каналів, яка поширює не просто фейки, поширює персональні дані українських оборонців, українських полонених, — такої конструктивної взаємодії наразі немає. Звичайно, роботу в цьому напрямку потрібно продовжувати».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog’a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.

Долучитись