Голобуцький: Через «реформу» Жумаділова військова частина недоотримала 64% продуктів

Читать на русском

Голобуцький: Через «реформу» Жумаділова військова частина недоотримала 64% продуктів

Голобуцький: Через « реформу » Жумаділова військова частина недоотримала 64% продуктів

Реформування системи закупівель харчування для військових, що ініціював очільник ДП “Державний оператор тилу” Арсен Жумаділов, призвели до того, що контракти укладають напряму без тендерів, а держава втрачає десятки мільйони гривень.

Як повідомив політичний експерт Олексій Голобуцький, обрані ДОТом постачальники систематично не виконують свої зобов’язання. Зокрема, одна з компаній, з якою ДОТ місяць тому уклав договори – компанія “Твій хліб” – не поставила 64% продуктів до однієї з військових частин 59-ї бригади.

“У перші два тижні дії договорів рівень постачань взагалі складав 3% від потреби, а бійців годували лише за рахунок запасів. Схожа ситуація і з ще одним постачальником ДОТ, “Черкаським м’ясокомбінатом”, який теж не зміг виконати зобов’язання перед військовими”, – зазначає Голобуцький.

На думку експерта, різке падіння рівня забезпечення військових їжею є слідством невдалих реформ очільника ДП Арсена Жумаділова.

Ще взимку ДОТ зірвав проведення конкурсів на закупівлю продовольства для армії, запропонувавши постачальникам дискримінаційні умови. Це спричинило неабиякий скандал у ЗМІ, після чого Жумаділов прийняв рішення укладати прямі договори з постачальниками, тобто без проведення торгів.

Окрім того, для обраних ДОТом компаній передбачена єдина штрафна санкція – 0,1% від замовлення. Для прикладу, за зрив поставки на 500 тисяч постачальник сплатить всього 500 грн за день прострочки.

“Відсутність серйозного покарання за невиконання умов договорів розв’язала руки неблагонадійним постачальникам. Замість “яєць по 17” з’явився “хліб за 40 грн/кг” від “Черкаського м’ясокомбінату” — майже на 50% дорожче, ніж у інших компаній. Але і цей “золотий” хліб багато військових так і не побачили”, – каже експерт.

Наступному постачальнику, “Контракт Продрезерв 5”, ДОТ запропонував 118 гривень за кожен харчовий комплект з передоплатою у 30%, проте без будь-яких зобов’язань у разі зриву постачання.

“Ані якості, ані економії немає. А головне – немає стабільного харчування у військових. Є лише втрати для держбюджету, недоотримані штрафи від недобросовісних постачальників та переплати”, – каже експерт.

За його оцінкою, збитки держави від переплат та зірваних поставок вже сягнули десятків мільйонів гривень.