Уперше за 10 років усі прибутки "Межигір’я" скерують в держбюджет

Уперше за 10 років усі прибутки

У 2023 році Верховна Рада України схвалила Закон, який повернув "Межигір’я" у державну власність та створив новий об’єкт природно-заповідного фонду, а тому цьогоріч прибутки парку-пам ’ятки йтимуть до держбюджету

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Знай.UA".

Це рішення запустило процес перетворення колишньої урядової резиденції "Межигір’я" у державний парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

Він присвоюється найбільш визначним та цінним обʼєктам паркового будівництва. Насамперед, щоб забезпечити охорону та збереження цінних територій для держави, та використовувати такі об’єкти в естетичних, виховних, наукових, природоохоронних та оздоровчих цілей. Для прикладу, саме такий статус мають парки "Феофанія" та Маріїнський у Києві, Стрийський парк у Львові тощо.

Для того, щоб новостворений об’єкт працював в інтересах держави в правовому полі, нещодавно Кабінет Міністрів України схвалив рішення щодо передачі в управління державній установі “Парк — пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Межигір’я” активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Наступним кроком стане передача до Парку-пам’ятки земельних ділянок із управління Кабінету Міністрів України та рухомого майна від Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами. Йдеться про картини, автомобілі, меблі, техніку, обладнання тощо. Це, нарешті, відкрило можливості для 100% повернення "Межигір’я" у державну власність.

Наразі вже створена спеціальна адміністрація "Межигір’я", яка опікується оформленням усіх необхідних документів. Після офіційного відкриття парку усі кошти від роботи "Межигір’я" будуть надходити до державного бюджету, а відповідно на фінансування наших Збройних Сил.

Як повідомили у спеціальній адміністрації “Межигір’я”, у травні парк планує відкрити свої двері для відвідувачів. Дату офіційного відкриття оголосять найближчим часом.

Парк-пам’ятка "Межигір’я" будує свою роботу фактично з нуля. Від оформлення земельних ділянок, які визначені Законом України, обліку рослин, тварин, техніки в парку-пам’ятці, до розробки нових можливостей для масового відпочинку на природі. У травні "Межигір’я" відкриє свій перший офіційний туристичний сезон для усіх відвідувачів,

– інформують у спеціальній адміністрації парку.

За словами першого заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександра Краснолуцького, передача парку-пам’ятки "Межигір’я" в управління державі є не лише важливим природоохоронним кроком, який назавжди забезпечить повернення земельних ділянок у державну власність, сприятиме збереженню особливо цінних земель та біорізноманіття, а й допоможе збільшити надходження до державного бюджету.

Нарешті, завдяки рішенню Уряду, “Межигір’я” набуває статусу не лише унікального обʼєкта, а стає одним з інструментів підтримки економіки України та об’єктом із сотнею нових робочих місць. Місцем, яке завдяки відвідувачам наповнюватиме державну скарбницю та працюватиме задля перемоги України над ворогом,

– наголосив Олександр Краснолуцький.

Нагадаймо, що мер Києва Кличко побудував своє "межигір’я" біля дачі Януковича у Межигір’ї.