Якщо це буде кредит, який може бути анульований – не заперечуватиму: конгресмен США про допомогу Україні

«Я не буду проти цього заперечувати, якщо це буде кредит, який може бути анульований, щоб президент, незалежно від того, демократ він чи республіканець, міг анулювати цю позику» – Том Своззі

Закон, який може дозволити президенту США відправити заморожені російські активи на користь України, допоможе здобути додаткову підтримку пакета допомоги і ще більше покарає Росію. Так на потенційні нововведення в питанні допомоги Україні відреагував Том Своззі, член Палати представників США від Демократичної партії.

Свою позицію він висловив у ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода під час візиту до Києва.

Раніше спікер Палати представників Майк Джонсон зазначав, що пакет щодо допомоги Україні буде мати «важливі нововведення». У контексті законопроєкту, зокрема, згадав про закон REPO, який уповноважує президента заарештовувати російські суверенні активи, заморожені в США, і передавати їх Україні для використання проти Росії.

Том Своззі каже, таке нововведення підтримуватиме.

«Я буду це підтримувати. Не тільки тому, що це допоможе заручитися додатковою підтримкою конгресменів законопроєкту про допомогу, але це також ще більше покарає Росію, що нам і потрібно робити», – сказав конгресмен Своззі.

Серед інших потенційних нововведень Джонсона було надати Україні допомогу в кредит. На думку Своззі, таким чином «спікер прагне отримати більше підтримки деяких членів своєї партії».

І цю пропозицію конгресмен-демократ підтримуватиме за конкретної умови. «Я не буду проти цього заперечувати, якщо це буде кредит, який може бути анульований, щоб президент, незалежно від того, демократ він чи республіканець, міг анулювати цю позику», – зазначив Том Своззі.

«Із наступним пакетом невелика затримка»: сенаторка США про допомогу Україні та ситуацію в Конгресі (відео)

Будь ласка, зачекайте

Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву. Проте Палата представників, де більшість мають республіканці, досі не розглянула цей законопроєкт. Значна частина республіканців орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.

Ще у лютому спікер Палати представників Майк Джонсон (республіканець) відкинув схвалений Сенатом законопроєкт, але допускав голосування за «нову пропозицію».

Днями Джонсон заявив, що очікує на просування пакету, який включає допомогу Україні, коли Палата представників повернеться після канікул. Він припустив, що цей пакет буде включати «деякі важливі нововведення». У цьому контексті Джонсон згадав про заарештовані російські активи, заморожені в США, а також концепцію позики.

У Білому домі відмовилися припускати, чи підпише президент США Джо Байден інший варіант законопроєкту щодо допомоги Україні.

Форум