Російські військові 21 раз намагалися прорвати оборону ЗСУ на Новопавлівському напрямку – Генштаб

Українські військові на Донеччині, 28 березня 2024 року

Протягом минулої доби на фронті відбулося 57 бойових зіткнень, українські військові відбили атаки російських сил на шістьох напрямках, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України у ранковому зведенні 7 квітня.

Зокрема, за повідомленням, на Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати загарбників у районах населених пунктів Новомихайлівка, Георгіївка, де війська РФ за підтримки авіації 21 раз намагалися прорвати оборону українських військ.

Крім цього напрямку, українські військові також відбили атаки російських сил на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Оріхівському і Херсонському напрямках, кажуть у Генштабі.

«Загалом, ворог завдав 10 ракетних і 88 авіаційних ударів, здійснив 71 обстріл із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах», – йдеться у зведенні.

Раніше цього тижня американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті заявив, що російські війська, можливо, збільшують загальний темп своїх наступальних операцій в Україні. Аналітики зауважили, що інтенсифікація російських механізованих наступальних операцій відбувається, як правило, одночасно з посиленням ударів по українських енергетичних об’єктах.

Видання Politico 3 квітня оприлюднило матеріал, у якому йдеться про критичне становище ЗСУ в разі літнього наступу російської армії. Джерела серед українських високопосадовців анонімно розповіли журналістам, що «існує великий ризик руйнування лінії фронту там, де російські генерали вирішать зосередити свій наступ». Серед причин такої ситуації співрозмовники назвали нестачу безпілотників, гаубиць і сотень тисяч снарядів і ракет. За їхніми словами, ЗСУ потребують чотири мільйони снарядів і два мільйони БПЛА. До того ж Росія має достатню кількість керованих авіабомб і перевершує Україну за чисельністю армії.

За даними Генштабу ЗСУ, російські війська атакують практично на всіх напрямках фронту, найінтенсивніше – на Новопавлівському.

Раніше аналітики ISW припускали, що російське командування може зосередити свою прогнозовану наступальну операцію наприкінці весни-влітку 2024 року на заході Донецької області, сподіваючись використати стійке, але незначне просування російських сил у цьому секторі.

Форум