Ексголова Київської ОВА стане новим командувачем Сухопутних військ

Ексголова Київської ОВА стане новим командувачем Сухопутних військ

Замість Олександра Сирського новим командувачем Сухопутних військ ЗСУ стане заступник міністра оборони України Олександр Павлюк

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на ZN.

За даними видання стало відомо, що керівником Генштабу ЗСУ планують призначити командувача Силами територіальної оборони Анатолія Баргилевича. Вже готуються подання на призначення Павлюка та Баргилевича указами президента.

З початком повномасштабного вторгнення генерал-лейтенант Олександр Павлюк відіграв одну з ключових ролей у звільненні Київщини від російських окупантів. Із березня по травень Павлюк, який зустрів війну на посаді Командувача ООС на Донеччині і забезпечив гідну відсіч окупантам на Сході України, обіймав посаду голови Київської обласної військової адміністрації. Саме за цей період регіон деокупували, а росія не змогла досягти стратегічної цілі – захопити Київ за три дні.

На Київщині ввесь перший рік повномасштабного вторгнення цивільне та військове керівництва, частиною якого був Олександр Павлюк, ефективно взаємодіяли.

Власне, питанням безпеки столиці Павлюк займався цілий рік. До лютого 2023 року генерал обіймав посаду командувача Угруповання сил і засобів оборони Києва і відповідав за посилення захисту регіону в разі повторення нападу росіян.

За цей час у регіоні розбудували декілька рубежів оборони загальною протяжністю приблизно 1000 км. Зробили багато, аби росіяни при спробі прориву не змогли перетнути навіть державний кордон. Навколо столиці розгорнули систему протиповітряної оборони, яка нині є однією з найкращих у світі.

Тут Павлюку допоміг значний досвід. Ще у 2006-2007 роках він командував українським миротворчим контингентом у Косово, а 2010 року – 24 окремою механізованою бригадою (м. Яворів Львівської області), із якою 2014 року зустрів ворога на Донеччині. 2017 року закінчив навчання стратегічного рівня та став командувачем військ Оперативного командування "Захід" Сухопутних військ Збройних сил України. 2020 року його призначили начальником підготовки Командування Сухопутних військ Збройних сил, а з липня 2021 до березня 2022 року – командувачем Операції об’єднаних сил.

Нині Павлюк є одним із найдосвідченіших бойових командирів в історії України. Показово, що 2022 року його удостоїли почесного звання "Герой України".

Із лютого 2023 року, відповідно до Указу Президента, Павлюк обіймає посаду першого заступника Міністра оборони України. Є членом Ставки Верховного Головнокомандувача. Зосереджений на таких питаннях: взаємодія Міноборони та Генерального штабу, інтеграція України в НАТО, гуманітарне розмінування і розвиток військової освіти.

Питання інтеграції з Північним Альянсом віддали йому не випадково. Павлюка дуже поважають наші західні партнери, які спеціалізуються на оборонних питаннях. Такої історії успіху – цілковитий розгром величезного російського війська в умовах оборонної операції – немає в жодного генерала жодної армії світу.

Після переходу в міністерство Павлюк тримав руку на пульсі щодо безпосередньо військових питань. Цілком закономірно, що він на зв’язку з усіма командуючими ЗСУ, адже це одна військова команда.

Показово і те, що Павлюк спокійно відреагував на звільнення: питань до першого заступника міністра не виникало ні в кого, на відміну від інших заступників – Віталія Дейнеги та Ганни Маляр. Зараз його посада дає можливість впливати на навколовійськові питання, адже серед усіх військових в Україні він за своїм рівнем визнання і потенціалу точно є одним із перших.

Важливо й те, що Павлюк фактично є політичною фігурою від військових в МО. І має перспективи розвиватися в цьому напрямку. Але він неодноразово заявляв, що немає амбіцій допоки триває війна. Утім, і після війни не факт, що він займеться будівництвом повноцінної політичної кар’єри. До того ж його авторитет дозволяє цього не робити. Та його слова можуть не допустити появу в політиці "брудних" гравців, які після війни будуть лізти у владу з усіх щілин.

Нагадаймо, що ТОП-100 найвпливовіших людей Київщини 2023 року.