Тимчасовий морський коридор з портів Одеси відновив роботу

порт,одеса,ампу

Тимчасовий коридор для руху суден з та до портів Великої Одеси 27 жовтня відновив роботу після триденної перерви.

Наразі відразу чотири судна прямують на вихід з одеських портів – Propus, Iasos, Gloria G, Manassa Queen, повідомляє Liga.net із посиланням на дані сервісу моніторингу руху суден marinetraffic та The Guardian.

Водночас у напрямку до українських чорноморських портів зараз ідуть танкер Mavka, балкер Golden Arrow і судно для перевезення генеральних вантажів Maranta.

Станом на 27 жовтня всього коридором на вхід скористалося 54 судна, і 37 – на вихід.

Читайте також: В уряді заперечують зупинку нового морського коридору до портів Одеси (оновлено)

Як повідомлялося, сьогодні вранці президент Володимир Зеленський під час розмови з британським прем’єром Ріші Сунаком розповів про ситуацію в Чорному морі й про дії Росії, які створюють небезпеку для цивільного судноплавства. За словами Зеленського, попри всі загрози "зерновий коридор" продовжить функціонувати.

Раніше низка галузевих видань повідомила про призупинку руху суден новим коридором з портів Одеси через загрозу з боку російських військових літаків. За їх даними, коридор не працює останні чотири дні, оскільки плани руху суден не погоджують військові.

Британська компанія Ambrey, яка займається аналізом морських ризиків, повідомляла, що Україна призупинила використання нового чорноморського експортного коридору через можливу загрозу з боку російських морських мін, скинутих з російсьих літаків у транзитній зону українського зернового коридору поблизу острова Зміїний.

Своєю чергою у Міністерстві інфраструктури заперечували повідомлення про те, що Україна призупинила рух суден новим коридором з портів Одеси, зауваживши, що функціонування коридору відбувається "з урахуванням військової обстановки та погодних умов".

Автор: Михайло Орлюк